Hva er en murbygning?

Murbygningene i Oslo er bygd opp av tegl eller betong. Teglbygningene har vanligvis grunnmurer av naturstein. Tre eller jern er brukt i konstruksjonene. I tillegg kommer en rekke andre materialer som gir murbygningene særpreg og variasjon.

Materialbruk, konstruksjon og oppbygging endrer seg over tid. De fleste murbygningene fra 1600-tallet og fram til 2. verdenskrig er oppført av teglstein. Etter krigen ble betong det viktigste materialet.

I byens sentrum var det murtvang for å forhindre store branner. Murtvang ble innført over større områder etter hvert som byen vokste.

Kravet om murtvang var ikke alltid konsekvent, men resultatet ble en hovedstad preget av en stor og verdifull bygningsarv i mur.

Snitt av en murgård

Tegningen på denne siden viser en typisk murgård fra de siste tiårene av 1800-tallet.

  • Sokkel og grunnmur: Stein

  • Vegger: Tegl, pusset

  • Bjelkeverk og takkonstruksjon: Tre

Legg merke til at bygningen hviler på tømmerstokker. Det skyldes at det er mye dårlig byggegrunn i Oslo. Mange bygårder er oppført på leirgrunn eller i myrlente strøk. Alunskifer som sveller er også en utfordring, eksempelvis i byggegrunnen under deler av Tøyen.

 

Illustrasjon fra Äldre murverkshus, Byggforskningsrådet, Sverige, omarbeidet til norske forhold. Illustrasjon: Marte Boro/Byantikvaren i Oslo.

 
Bjørn Vidar Johansen (f. 1971)

Kunsthistoriker med 1800-tallets arkitektur som særlig interessefelt.
Johansen har erfaring fra NIKU, Nasjonalmuseet, Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum.
Siden 2004 har han ledet Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) ved Universitetet i Oslo.

Neste
Neste

Mørtel og puss