På befaring med Murbyen Oslo
Da Murbyen Oslo fylte 5 år i 2022 hadde vi gjennomført over 650 befaringer. Dette har gitt oss en unik innsikt, verdifulle erfaringer og bedre kunnskap om Oslos historiske murgårder. Kunnskapen ønsker vi å dele med flest mulig andre. Vi har derfor sammenfattet både statistikk og mer kvalitative vurderinger i rapporten, «På befaring med Murbyen Oslo».
Denne rapporten tar for seg bygningsvernsenteret Murbyen Oslos erfaringer etter fem år med befaringer av Oslos historiske murgårder. I løpet av de disse årene har Murbyen Oslo gjennomført 652 befaringer, og dermed besøkt om lag 20 % av Oslos murgårder. Etter alle befaringer er det skrevet et befaringsnotat og det er disse, sammen med rådgivernes egne erfaringer, som utgjør grunnlaget for rapporten.
Rapporten er delt inn i to deler: den første delen har et kvantitativt fokus og tar for seg informasjonen vi har hentet ut fra befaringsnotatene. Statistikken forteller oss at de aller fleste gårdene vi har besøkt er bygget mellom 1880 og 1899, ligger i bydelene Frogner og St. Hanshaugen, er kommunalt listeført. Fasader og kjeller er de vanligste temaene som tas opp på befaring, men variasjonen er stor. Det vanligste er at befaringen handler om skader, men det er også mange hevendelser om fargesetting og liknende. Utvalget vårt er stort, så det er rimelig å anta at dette også gjelder for murgårdene vi ikke har besøkt. Den andre delen av rapporten har et kvalitativt fokus, og her kommer rådgiverne selv til orde. Her diskuteres typiske problemstillinger, samspillet mellom rådgivere, gårdeiere og profesjonelle aktører og hvordan befaringsmodellen fungerer. Rådgiverne opplever at mange gårdeiere gjerne vil ta godt vare på gården sin, men har behov for hjelp til å prioritere og til å vurdere skader. Mange skader er unødvendige, og kunne vært unngått med relativt enkle tiltak. Andre er mer omfattende. Blant rådgivernes vanligste råd er disse: Hold styr på vannet og unngå tette materialer på fasadene. Hold ventilene åpne, og godta at en kjeller er en kjeller. Drenering er ikke alltid svaret, sjekk først at overvannet ledes bort. Vedlikehold heller enn å bytte ut vinduer, dører og porter.
Det er tydelig at Murbyen Oslos rådgivningstilbud spiller en viktig rolle, ikke minst fordi vedlikehold eller istandsetting er svært kostbart. Gode råd tidlig i prosessen sparer både penger og frustrasjon og gir bedre resultater. Tilbudet bidrar til at gårdeierne øker sin bestillerkompetanse. En realitetsorientering på hva man kan forvente i et gammelt bygg, er også ofte nyttig. Tilbudet bidrar også til økt forståelse for verdien av videre bruk av fagpersoner. Ikke minst formidler vi viktigheten av å bruke dyktige håndverkere med erfaring fra eldre murgårder.
Til sist presenterer vi rapportens viktigste funn, og peker på veien videre for Murbyen Oslo.
Last ned og les hele rapporten.
På befaring møter rådgiverne både mennesker og gårder, og å forstå begge er en viktig del av jobben. Foto: Charlotte Wiig/Murbyen Oslo