Brannsikring

Utfordringer og muligheter ved dagens krav

Oppdatert 08.12.2023
Tekst av Ingebjørg Øveraasen

For bygningenes, og ikke minst menneskenes sikkerhet, er det viktig å ta brannsikring på alvor. Når en arbeider med en eldre bygning, bør en vurdere ulike måter å gjennomføre sikring på, slik at en samtidig ivaretar verneverdiene.

Områder som kan være problematiske

Det er ofte skillene mellom ulike brannceller i en eldre bygning som kan by på problemer. En branncelle kan være en boenhet, en gang eller et trapperom. Risikoen for spredning av brann mellom slike brannceller skal være minimal, slik at rømning kan gjennomføres så trygt som mulig. Består skillet mellom to brannceller av murvegg, er det mer enn nok brannmotstand i skillet. Derimot kan for eksempel eldre tredører være utilstrekkelige som brannskille. Etasjeskiller mot kjeller og loft kan også kreve tiltak for å fungere som brannskiller.

Når må brannsikring gjennomføres?

Brann- og redningsetaten i Oslo kommune (BRE) utfører tilsyn av brannsikkerheten i eldre murgårder. Siden oppstarten i 2008 er det gjennomført tilsyn i omtrent halvparten av murgårdene i Oslo. Etter tilsyn kan BRE gi pålegg om ulike områder av bygningen som må utbedres med tanke på brannsikkerhet. Det er viktig å merke seg att BRE aldri gir pålegg om hvordan konkrete tiltak skal gjennomføres, men om hvilke krav som må oppfylles. Det kan med andre ord være flere mulige løsninger.

Dersom det planlegges søknadspliktige tiltak (som krever byggesøknad) i en bygning, vil deler av bygningen som er berørt av tiltaket, måtte oppfylle gjeldende krav til brannsikkerhet (TEK 17). For eldre bygninger vil det på enkelte områder være mulig å søke om dispensasjon fra enkelte tekniske krav, men krav som berører personsikkerhet (inkludert brannkrav) vil aldri kunne fravikes.

Om man ikke har fått pålegg fra BRE, og ikke planlegger søknadspliktige tiltak i bygningen, er det uansett å anbefale å tenke på brannsikkerhet. Oppfordre alle beboere til å vurdere brannsikkerheten i sin leilighet, og ha nødvendig slokke- og varslingsutstyr som er operativt.

Hvilke løsninger skal en velge?

For å komme fram til løsninger, må en brannkonsulent utarbeide en rapport eller et brannkonsept. Innen brannprosjektering i nybygg er det vanlig å bruke det som kalles preaksepterte løsninger. Det er løsninger som man vet på forhånd at oppfyller gjeldende brannkrav. Mange brannrådgivere er mest vant med å foreslå denne typen løsninger.

For eldre bygninger, vil det ikke alltid være mulig eller ønskelig å bruke slike preaksepterte løsninger. For å møte brannkravene vil man da måtte prosjektere, eller “skreddersy”, løsninger som fungerer for å ivareta helheten i akkurat den bygningen. Dette kalles en alternativ analyse, og krever en brannrådgiver med erfaring fra og interesse for å arbeide med eldre og verneverdige bygninger. Det er også en fordel om brannrådgiveren tidlig har en dialog med Byantikvaren rundt mulige løsninger.

Feil løsninger kan skade en eldre bygning. For eksempel kan man få pålegg om å gjennomføre brannsikring av etasjeskillet mellom kjeller og første etasje. En vanlig løsning da er å legge gipsplater i himlingen i kjelleren. Dette kan føre til at det blir for tett mot trebjelkelaget, og innestengt fuktighet kan føre til sopp og råte. I slike tilfeller kan ofte sprinkling være en bedre løsning.

Døren til venstre er ikke brannoppgradert, men det er bygget en sluse med brannsikker dør innenfor. Døren til høyre er brannoppgradert med blant brannhemmende maling og brannsikkert glass (frostet overflate for å hindre innsyn). Foto: Barbro Wedvik/NIKU

Hvis man har originale tredører i trappeoppgangen, ønsker man gjerne å beholde dem. De vil sannsynligvis ikke oppfylle brannkrav slik de er. Da er det viktig å vite om mulighetene til å prosjektere ulike løsninger, og ikke bare skrote dørene og sette inn nye. SINTEF Byggforsk-seriens veileder, “Brannteknisk forbedring av gamle trefyllingsdører”, beskriver løsninger som platekledning på én side av døra, eller å bygge en sluse innenfor døra. Branngardiner kan også være en løsning. Veilederen kan kjøpes på nettsidene til SINTEF Byggforsk, eller du er velkommen til å besøke Murbyen Oslos kontor og se i vårt bla-eksemplar.

Murbyen Oslo, Byantikvaren i Oslo og NIKU har nylig fullført prosjektet, Brannteknisk prøving av opprinnelige og oppgraderte trapperomsdører fra slutten av 1800-tallet. Prosjektet hadde som formål å undersøke om originale dørfelt kan oppgraderes til samme nivå som nye brannklassifiserte dørfelt gjennom prosjektering av et brannrådgivende firma. En representativ dør fra en bygård i Oslo ble oppgradert etter en brannrådgivers prosjektering. Løsningen for oppgraderingen innebærer blant annet å montere brannsikkert glass bak eksisterende glass og treplater til å dekke speilfeltene. Den oppgraderte døren ble deretter branntestet ved RISE Fire Research i Trondheim. Testen var vellykket, og døren besto integritet-kravene (E) til EI30 standard. Døren bestod også kriteriet for isolasjonsevne (I2) for gjennomsnittlig temperaturstigning. Kriteriet til isolasjonsevne (I) til maksimal temperaturstigning ble brutt etter 29 minutter, men kun ved ett målepunkt.

I en rapport fra SINTEF, RISE Fire Research og NIKU, Brannteknisk oppgradering av verneverdige tredører, presenteres en annen løsning for oppgradering. Også her innebærer løsningen blant annet å sette brannsikkert glass bak eventuelt eksisterende glass. Rapporten viser ulike løsninger for montering, avhengig av utforming på døra. Ved korrekt montering og tetting vil dette kunne gi en brannsikringstid på omkring 30 minutter.

Ønsker du å lese mer om temaet, har Byantikvaren samlet en del relevante artikler om brannvern på sine nettsider.

Her er det montert en branngardin i underkant av dørkarmen, som gjør at en ikke trenger å gjøre inngrep i den originale inngangsdøra. Løsningen er synlig, men i liten grad skjemmende. Foto: André Korsaksel/Byantikvaren i Oslo

Hva skal du se etter når du leter etter rådgivere og håndverkere?

Først og fremst – snakk med flere! Spør gjerne andre som har fått utført liknende arbeid om deres erfaringer. Hent inn priser fra flere firmaer slik at du kan sammenlikne, men ikke se blindt på pris eller hvor raskt de kan levere. Firmaene bør også kunne legge fram referanser på tilsvarende prosjekter, og kunne dokumentere at de kan tilfredsstille kravene som blir stilt.

5 kjappe om brannsikring

  1. Hvis man har fått pålegg om brannsikring, dreier det seg om hvilke krav som skal oppfylles, ikke hvordan tiltakene skal gjøres. Det kan være flere mulige løsninger!
  2. Bruk en brannrådgiver med erfaring fra eldre murgårder, som kan finne løsninger som tar mest mulig hensyn til verneverdiene.
  3. Søk kunnskap om alternative løsninger som sprinkling, slusing eller branngardin.
  4. Har du originale trapperomsdører? Gjør deg kjent med Sintefs Byggforskseriens veileder, Brannteknisk forbedring av gamle trapperomsdører.
  5. Oppfordre alle beboere til å tenke på brannsikkerhet, og ha nødvendig slokke- og varslingsutstyr i hver leilighet.

Ingebjørg Øveraasen (f. 1983)

Utdannet master i arkitektur fra NTNU i Trondheim.
Hun har arbeidserfaring fra blant annet Riksantikvaren, Maihaugen og Høyer Finseth/WSP.
I dag driver Ingebjørg rådgivningsfirmaet Bygningsvernhuset AS.

Forrige
Forrige

Energieffektivisering

Neste
Neste

Vedlikeholdsplanlegging